PAOLA FRANCA ROSSI

Paola Franca Rossi

 Nome e Cognome: Paola Franca Rossi
Provenienza: Cesena, Italy
Titolo dell’opera: Oribe, 2019
Dimensioni dell’opera: 19 x 13 cm – 6 x 6 cm 
Tecnica e/o descrizione dell’opera: Lathe shaping of stoneware. Engobe and leather oxides. Enamels. 1240 C °
Descrizione Personale: 

She began as a sculptor, using ceramics as her main material. Consolidate your training by participating in sculpture courses. Some seminars with masters from the Institute of Art of Faenza are decisive. He practiced various techniques ranging from European Raku (Naked Raku, Sweet Raku, etc.), to that of the Californian coast masters, enriching his experiences with techniques such as Saggar, Pit Barrel and other unusual practices. In Deruta he faced the Bucchero and the Villanovan, as well as the techniques of the Third Fire and the Arabian Reflexes. In Tuscany he added some types of cooking to his experiences, in particular in the wood oven and, in the gas oven, using salt. In La Borne, in contact with international masters, he deepened the search for new doughs and types of cooking with electric, gas and wood-fired ovens – in particular medium and high temperature cooking using slip and glazes, including those with ash (celadon). Research on forms and techniques of oriental inspiration.

Ha iniziato come scultrice, utilizzando come materia principale la ceramica. Consolida la propria formazione partecipando a corsi di scultura. Risultano decisivi alcuni seminari con maestri dell’ Istituto d’ Arte di Faenza. Ha praticato varie tecniche passando dal Raku europeo ( Raku Nudo, Raku Dolce, ecc.), a quello dei maestri della costa californiana arricchendo le proprie esperienze  con tecniche come il Saggar, il Pit Barrel ed altre pratiche inconsuete. A Deruta ha affrontato il Bucchero e il Villanoviano, inoltre le tecniche del Terzo Fuoco e i Riflessi Arabi. In Toscana ha aggiunto alle proprie esperienze alcuni tipi di cotture in particolare nel forno a legna e, nel forno a gas, utilizzando il sale. A La Borne, in contatto con maestri internazionali, ha approfondito la ricerca di nuovi impasti e tipologie di cottura con forni elettrici, a gas ed a legna – in particolare cotture a medie ed alte temperature utilizzando slip e smalti, tra i quali quelli alla cenere ( celadon ). Ricerche su forme e tecniche di ispirazione orientale.